társkereső

És köddé vált...

És köddé vált...

Eltűnések nyomában - az online randivilágban.

kodde.jpg

Jártál már úgy, hogy akivel ismerkedni vagy randizni kezdtél, hirtelen nyom nélkül eltűnt? Esetleg te játszottad már el ezt? A jelenségnek angolul neve is: ghosting, azaz szellemmé válás.

A valódi szakítást és magyarázkodást helyettesítő ghosting valójában nem új jelenség, de az online életben még gyakrabban fordul elő, mint a régi analóg világban, egyszerűen mert könnyebb megtenni. Hirtelen megszűnik minden kapcsolat: se telefon, se e-mail, e SMS, se chat, a szellemmé váló fél nem reagál semmire.

A felmérések szerint a társkeresők 50%-a megtapasztalta már ezt - és nagyjából ugyanez az aránya azoknak, akik legalább egyszer már szellemmé váltak.

A miértekre tulajdonképpen egyszerű a magyarázat: a szellemmé vált fél elkerülheti, hogy szembenézzen saját kellemetlen érzelmeivel, és mivel az online világban gyakran az új ismerősökkel nincsenek közös ismerőseink, az a veszély sem fenyeget, hogy egy egész baráti társasággal kell emiatt szakítani. 

Az erkölcsileg igencsak megkérdőjelezhető megoldás a másik fél számára ugyanakkor semmivel sem jobb a szakításnál: sokkal rosszabb ugyanis közömbösséget érezni a szeretett fél irányából, mint esetleg utálatot, ráadásul az ember így sokkal könnyebben érezheti magát kihasználtnak és lecserélhetőnek, eldobhatónak, megkérdőjelezve saját emberismeretét és hiszékenységét.

A magyarázat hiánya is ront a dolgon: jó ideig az otthagyott fél azt sem tudja, hogy aggódnia kéne (mert esetleg történt valami komoly baj a másikkal) vagy megsértődnie - összességében tehát sokkal nehezebb érzelmileg feldolgozni, mint egy valódi szakítást.

A szakemberek szerint a ghosting áldozataként a legkönnyebben úgy lehet túljutni a dolgon, ha tudatosítjuk magunkban: ez az egész nem minket minősít, hanem az elkövetőt - mintha az eltűnésével azt mondaná: nincs meg bennem mindaz, ami egy érett kapcsolathoz szükséges.

 

 

Via: Psychology Today

Fotó: freeimages.com/kasiakay

És köddé vált... Tovább